Onderzoek wat je cliënt precies wil: een vriendschap, een relatie, of seks? En wil hij dit inderdaad online, of liever offline? Vraag hierop door, zodat je de beste oplossing vindt voor je cliënt. Er zijn allerlei mogelijkheden: datingsites, fora, chatsites- of programma's, of groepen van mensen met gedeelde interesses.
Is je cliënt online op zoek naar een relatie, denk dan bijvoorbeeld aan ABCDate, een datingsite voor verstandelijk gehandicapten, of aan Capido, een datingsite voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of autisme. Een goede eerste stap is om samen na te denken over het eigen datingprofiel. Help je cliënt om zich online te presenteren. Zo leert hij ook reflecteren op zijn eigen identiteit, al kan dit best ingewikkeld zijn voor iemand met een verstandelijke beperking. Bepaalde beperkingen maken dating soms net wat uitdagender. Denk aan een cliënt met autisme die niet snapt dat sommige mensen op een datingsite niet meteen reageren.
Sommige cliënten gaan liever niet naar een datingsite voor mensen met een verstandelijke beperking, omdat ze liever met iemand zonder beperking. Maar een groot verschil in IQ kan leiden tot teleurstellingen. Leg dit zo concreet mogelijk uit: “Iemand met een diploma van de universiteit gebruikt misschien wel heel ingewikkelde woorden – vind je dat wel leuk?”
Is je cliënt op zoek naar vriendschap met gelijkgestemden, kijk dan eens op
. Zoek bijvoorbeeld een kookgroep op op, tik een hashtag over planten in op Instagram of bekijk een forum over treinen. Help je cliënt door uit te leggen wat een is en hoe je die gebruikt. Tijdens het doen mensen vaak online vriendschappen op – heeft de favoriete game van je cliënt wellicht een chat of ? Ook chatsites en 3d-chatprogramma’s zoals Second Life zijn gericht op online contacten.
Je cliënt komt online mensen met verschillende bedoelingen tegen: zoekend naar een relatie, een one night stand, vriendschap of enkel online contact. Laat je cliënt de verwachtingen met zijn online contact bespreken, of laat hem op zijn profiel duidelijk omschrijven waar hij zelf naar op zoek is. Wanneer je cliënt dit goed vindt, kun je ook samen verstuurde en binnengekomen berichtjes lezen. In uitzonderlijke gevallen kan het opzoeken van gelijkgestemden namelijk ook leiden tot radicalisering, of negatief gedrag.
Checkvragen
-
Weet je wat je cliënt precies zoekt?
-
Heb je zicht op wat je cliënt al online doet? Misschien kan hij al meer dan je denkt?
-
Heb je de verwachtingen en/of het doel van je cliënt helder?
-
Voorkom je teleurstellingen door regelmatig met je cliënt te praten?
-
Besteed je regelmatig tijd en aandacht aan samen online zijn?
-
Wordt de Facebookgroep of het forum waar je cliënt komt wel goed beheerd of gemodereerd?
-
Ben je je ervan bewust dat gelijkgestemdheid bij uitzondering kan leiden tot verschillende vormen van radicalisering?
-
Hou je er rekening mee dat het opzoeken van gelijkgestemden vaak zelfbevestigend werkt? Dit kan zowel positieve als negatieve effecten hebben.
-
Ben je je ervan bewust dat in sommige online gemeenschappen laaggeletterden gepest kunnen worden?