'Mo gaat over het hebben van zeggenschap'

Gelijke kansenGeschikte inhoud

Heb je een beperking? Dan kan het een uitdaging zijn om online informatie te vinden die aansluit bij jouw behoeften. Mo-online.nl (Mo) brengt hier verandering in. De website van is gemaakt voor en door mensen met een beperking en is een initiatief van Philadelphia zorg, maar voor iedereen. De site biedt begrijpelijke informatie over een groot aantal (mediawijze) onderwerpen. ‘Maar het gaat vooral over het hebben van zeggenschap. Je moet eigen keuzes kunnen maken en daarvoor heb je begrijpelijke informatie nodig’. Want als je goed geïnformeerd bent, kun je goed een keuze maken.

 

Wat Mo bijzonder maakt, is dat de website gevuld wordt door mensen met een beperking maar bovenal een talent voor communicatie. Redacteuren hebben bijvoorbeeld een talent voor taal en zijn daarom sociale media redacteur. Anderen hebben een talent voor presenteren en zijn daardoor presentator van hun eigen programma.

 

Minder tekst en begrijpelijke taal

De redactie zorgt er in elk geval voor dat alle informatie op Mo laagdrempelig en begrijpelijk is. ‘Minder tekst en begrijpelijke taal. Dat is waar het in veel gevallen op neerkomt’. We gebruiken met name animaties en afbeeldingen om dingen duidelijk te maken. De teksten die we gebruiken zijn eenvoudig en soms zelfs bij de doelgroep getoetst wanneer er getwijfeld word over bewoording.

 

Meer zeggenschap over je eigen leven

 

Met het toegankelijk maken van informatie wil Mo ervoor zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking beter keuzes kunnen maken over hun eigen leven. Bijvoorbeeld het programma ‘Lijf & Liefde’, waarin presentatoren Judith en Sebastiaan kijkersvragen beantwoorden over je lijf, de liefde en over seks. Alledaagse onderwerpen waar we vaak maar weinig bij stilstaan.

 

Naast spannende, ingewikkelde en persoonlijke onderwerpen is er ook ruimte voor plezier en vermaak. Zo is er 5 keer per jaar een online bingo, spelen we met winacties in op de actualiteiten en is er bijvoorbeeld ‘railcam’ van het centraal station in Amersfoort.

 

De toekomt van Mo

Bij de ontwikkeling van Mo is er een onderzoek gedaan onder de doelgroep en is vooral de behoefte uitgevraagd. Met stip op één stond ontmoeten! Mensen met een verstandelijke beperking willen graag hun netwerk uitbouwen met vriendschappen of een relatie. Mo wil meer inzetten op interactie en een community gevoel. Daarom zijn er bijvoorbeeld regelmatig live-uitzendingen over verschillende onderwerpen.

 

Daarnaast is intussen ook ‘Mijn Wegwijzer’ live. Mijn Wegwijzer is een soort helpdesk voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij Mijn Wegwijzer kun je terecht met allerlei soorten vragen en ervaringsdeskundigen beantwoorden deze vragen. Bij het beantwoorden van vragen zijn ervaringsdeskundigen met name een ‘wegwijzer’, en vertellen ze cliënten wat hun rechten zijn of welke route ze kunnen bewandelen.

 

Ook hiermee wil Mo de zeggenschap van mensen met een verstandelijke beperking vergroten en ervoor zorgen dat mensen zonder tussenkomst van een professional, zelf informatie kunnen verzamelen. 

Media

Direct aan de slag?

Op Mo is veel informatie te vinden over bijvoorbeeld mensen ontmoeten, werk, zelf beslissen, de liefde en nieuwe dingen leren. Ook diverse mediawijze onderwerpen, zoals online daten, -leren en -pesten en telefoonverslaving komen aan bod.