De relatie tussen begeleiders en cliënten is niet altijd gelijkwaardig. Juist in een gesprek over digitale media is gelijkwaardigheid een belangrijke factor. Hoe ga je hiermee om? Niels Bloembergen, voormalig begeleider en trainer, en oprichter van Mediajungle, legt het uit.
Sinds de tijd dat sociale media in opkomst zijn, ziet Niels nog duidelijker de kwetsbaarheid van mensen met een verstandelijke beperking. “Een cliënt heeft bijvoorbeeld moeite met het ins
van sociale situaties. Dat is niet anders online of offline. Maar de impact is online wel veel groter”, vertelt Niels. Een onhandige opmerking op school was bijvoorbeeld voor de tijd van sociale media de volgende dag alweer vergeten. Maar nu wordt er overal gefilmd en gedeeld: “Zo belandt die opmerking of actie ineens op Dumpert, met alle gevolgen van dien.”
Maar, digitale media bieden vaak ook juist mogelijkheden die cliënten offline minder hebben. Mensen met een verstandelijke beperking hebben volgens hem bijvoorbeeld offline vaak moeite om mee te komen in groepen. Niels: “Zoals op school, daar zijn ze nooit het beste jongetje van de klas. Als je dan online games speelt vind je opeens wel vrienden en kun je door een goede score te halen en extra’s aan te schaffen meer aanzien krijgen.” Zo kan een cliënt heel gevoelig zijn voor de verleiding van status en bevestiging die ze in de offline wereld niet krijgen.
Zelfredzaamheid
Maar iedereen kan natuurlijk gevoeligheden hebben voor online risico’s, alleen cliënten met een verstandelijke beperking zijn kwetsbaarder en meer beïnvloedbaar. “Voor een begeleider kan dit ingewikkeld zijn. Want wat er op een groep gebeurt kan je zien en aanvoelen. Online blijven voorvallen soms alleen verborgen totdat het uit de hand loopt.” Daarnaast ontstaat er volgens hem bij begeleiders angst en verkramping rond de risico’s en gevolgen. “Als vanzelf ga je dan misschien overbeschermen.”
Helemaal voorkomen kun je de risico’s niet. En dat is volgens Niels ook niet de bedoeling. “Je stimuleert zelfredzaamheid. Dat leer je niet door overbeschermd te worden, maar juist door gecontroleerd onderuit te mogen gaan.” Als begeleider is het dan vooral belangrijk om er te zijn en samen de boel weer op te pakken. Daarvoor moet een cliënt je wel vertrouwen en naar je toekomen als er wat aan de hand is. “Een gezonde gelijkwaardige mediarelatie is hierin heel belangrijk. Als je de eerste keer dat ze de mist in gaan, gelijk boos wordt, dan komen ze niet meer naar je toe”, zegt Niels.